hits

Ariel Charlotte

🌻 arielc.blogg.no 🌻

Er det ikke på tide å gjøre noe når det har gått så langt at vi spiser plast?

 • Publisert: 13.05.2017, 10:30
 • Kategori: Redd verden litt
 • Det skal mye til for å ikke ha fått med seg hvor mye plast som er i naturen, eller at plast faktisk dreper. Det blir mer og mere oppmerksomhet rundt temaet, men det er ikke i nærheten av nok. Vi har nådd det punktet at det ikke er noen vei tilbake, vi har allerede ødelagt jordkloden, men det betyr ikke at det er for sent å gjøre noe. Vi har fortsatt tid tid til å minske ødeleggelsene og til å sakke de ned, men da må vi gjøre noe nå. Akkurat dette handler ikke bare om plast, men det er en utrolig stor del av det. Jeg har brukt fredagskvelden til å se nok en dokumentar: A Plastic Ocean (den er på Netflix.) Jeg viste allerede mye av det det dokumentaren handlet om, men jeg viste ikke hvor ille det har blitt. Jeg vil sterkt anbefale alle dere å se den, for ikke bare forsterket den det jeg visste fra før av, men jeg lærte også utrolig mye fra den. Lærte noe som ALLE har godt av å lære, og som ikke minst påvirker ALLE på jorden.

  Visste dere at i de siste ti årene har vi produsert mere plast enn det siste århundre før der? Halvparten av den plastikken regnes som engangs. Viste dere at bare i år kommer hver mann, kvinne og barn til å forbruke omtrent 136kg engangsplast? 16 minutter inn i dokumentaren får vi vite at siden vi begynte å se filmen har det blitt produsert 8649099.31116 kg plastikk globalt. Det er utrolig mye plastikk som aldri kommer til å forsvinne, på bare 16 minutter. Bare en brøkdel kommer til å bli resirkulert og brukt igjen. Plast forsvinner aldri, og veldig mye av plasten ender uheldigvis opp i havet. Sjansen er stor for at deler av din plast har havnet i havet, selv om du ikke engang bor nært havet. Nesten 8 milioner tonn plastikk er dumpet i havene hvert år. Mer enn 70% av all plastikken i havet synker. Det vi ser på havoverflaten utgjør bare 30% av plastikken i havet, kan dere tenke dere til hvor utrolig mye plastikk som har havnet på havbunnen?

  Det er så mye plast i havet at det fører til at marinedyr som dør på en forferdelig og smertefulle måte fordi fordøyelsessystemet deres blir blokkert av plast. De får ikke til å spise, og dør av underernæring. Hvaler f.eks spiser ved å åpne munnen og suge til seg alt som er fremfor seg. Hvaler ser ikke forskjellen på mat som krill og deler av plast, som fører til at de kan få i seg utrolig mye som er skadelig for dem. Plasten som havner blant annet i havet kommer ikke til å forsvinne. Vær og vind kommer etter veldig, veldig lang tid til å dele inn plasten i mindre partikkler, om ikke dyr spiser det først. Kjemikalier fester seg etterhvert til mikroplasten som blir til "giftpiller", som blir spist av plankton. Større marinedyr spiser planktonen med mikroplasten i seg i tillegg til ren mikroplast, som det noen plasser er mere av enn plankton. Større dyr spiser de igjen, fortsatt med plasten i seg, og til slutt spiser også mennesker de. 

  Havet er verdens største kilde til protein. Mer enn 2.6 billioner mennesker er avhenging av havet som er deres hovedkilde for protein. Det blir oppdaget mer og mer plast i marinedyr, fisker og skalldyr hver dag. Utrolig mange mennesker spiser plast uten å være klar over det. Fugler får i seg plast fra havet, og mater det igjen til babiene sine. Mer og mer fugler, til og med små babier, dør hver dag av underernæring. De får i seg så mye plastikk at det til slutt ikke er igjen plass til mat. Det samme skjer med marinedyrene.

  Er det ikke på tide å innse at vi må gjøre noe når det er så mye plast i verden at barn og voksne, mennesker og dyr spiser plast?

  #reddverdenlitt #miljøvennlig #plast

 • Publisert: 13.05.2017, 10:30
 • Kategori: Redd verden litt
 • 20 kommentarer
 • HVORDAN BRUKE MINDRE PLAST I HVERDAGEN

 • Publisert: 11.02.2017, 12:40
 • Kategori: Redd verden litt
 • Husker dere jeg skrev at å bruke mindre plastikk var et av nyttårsforsettene mine? Det nyttårsforsettet har jeg virkelig prøvd å holde, og jeg har brukt mye tid på å researche hvordan jeg kan gjøre akkurat det. Jeg har kommet frem til noen punkter som er veldig lette å gjøre noe med, men som utgjør en forskjell, hvertfall hvis flere gjør det!

  1. GJENBRUKBARE HANDLENETT! Denne er egentlg kanske lett, hvertfall når du kommer inn i vanen med å gjøre det. Jeg har tydeligvis ikke kommet inn i vanen, glemte mitt hjemme i dag og endte opp med å bruke en pose, men hei alle gjør feil innimellom. Mamma kjøpte ensfargede handlenett (herfra), og spicet de opp med sin fancy Silouette Cameo maskin (også derfra, men det er flere måter å gjøre det på om dere ikke har en slik maskin!). Disse handlenettene er ganske små og lette, så det er bare å ha et i sekken eller veska, eller til og med jakkelommen, så har du det der når det trengs. Normenn bruker i gjennomssnitt 1 milliard plastposer hvert år, det er omtrendt 200 poser på hver av oss. Tenk dere hvor mye de gjennbrukbare handenettene våre kan utgjøre!


  2. BOKSER I STEDEN FOR PLASTIKKPOSER. Pakk inn matpakker, frukt, pålegg osv i bokser i steden for poser. Det er jo plastikk begge deler, men det er veldig mye bedre enn engangsposer som blir kastet etter en gang. Kjøleskapet blir litt fult hvis du skulle hatt en boks for hver ting, så vi bruker disse fra Freshbox for pålegg, og bær og slikt. Disse er geniale, det er så lett å finne det du skal ha, og boksene kan bare settes fram til frokost, uten noe ekstra arbeid. Skriv inn rabattkoden blogg så får dere 15% rabatt i to uker!


  3. KUTT UT SUGERØR! Sugerør gjør så mye skade, og de er i de fleste situasjonene ikke nødvendig. På resturanter er det bare å spørre om å få uten sugerør, og hvis dere fortsatt vil ha det hjemme er det mye bedre å enten bruke pappsugerør, bambusugerør, eller sugerør som vaskes og brukes igjen.


   

  4. VÆR OBS PÅ MIKROPLAST. Kosmetikk og hudpleieprodukter inneholder ofte små plastkuler som ender opp i havet som mikroplast (også klær, men det ser jeg om jeg får tatt med i et annet innlegg). Se etter produkter som ikke inneholder polyetylen, polypropylen, polymetylmetakrylag eller nylon, for da inneholder det mikroplast.

  5. BYTT UT ENGANGS SMINKEFJERNERSERVIETTER MED TØYKLUTER. Mamma syr mye rart (link til siden hennes lengere oppe), og lagde disse tøyklutene av restestoff. Disse tar veldig kort tid å lage, det er bare å sy sammen to biter i hvordan form du vil, gjerne bruk restestoff, gamle klær eller noe slikt. Jeg bruker disse sammen med enten babyolje eller flytende sminkefjerner, slik blir det mye mindre avfall enn om du kaster en serviett hver gang du fjerner sminken. Slike kan også brukes for å fjerne neglelakk. En av disse har ikke blitt vasked enda, som vises veldig godt, men de kan altså vaskes i vaskemaskinen sammen med klærne.  Dette var alle tipsene for nå, men jeg kan legge ut flere innlegg når jeg forandrer på mere. Gjerne si fra om dere har tenkt å gjøre noe med disse forslagene, eller om dere har flere tips til å kutte ned plastforbruket!

  #reddverdenlitt

 • Publisert: 11.02.2017, 12:40
 • Kategori: Redd verden litt
 • 7 kommentarer