hits

Jeg sa jeg skulle i dag gjøre et forsøk på å lage en helt emballasjefri middag, og jeg tenkte nå å fortelle dere hvordan det gikk. Hint: det gikk overhode ikke etter planen. Jeg fikk tak i poteter, ris og krydder helt emballasjefritt, that's it. For å i det hele tatt få til en middag måtte jeg legge til en loff, den var kun pakket inn i papir, som jeg brente etterpå. Også måtte jeg ha flere grønnsaker, og jeg endte opp med hermetiske grønnsaker. Grunnen til at jeg valgte de som er hermetiske er at hermetikk kan resirkuleres og brukes om og om og om igjen, kjempemange ganger. I motsetning til de ferske grønnsakene, der alle var pakket inn i en eller to pakker med plast utenpå. Denne plasten er mere skadelig enn hermetikk, da det ikke kan resirkuleres like mange ganger. Så derfor valgte jeg hermetikk. Har sett på både Meny, Obs og tidligere Rema, men til lite hell. Er utrolig skuffet over hvor mye plastikk som skal utenpå alt. Gulerøtter for eksempel trenger overhode ikke to poser plastikk rundt seg. Føler noen trenger å virkelig ta tak og fjerne all den unødvendige plasten, for frukter og grønnsaker med egne skall trenger ikke så mye beskyttelse. Å lage en emballasjefri rett skal være mulig, om du så spiser kun grønnsaker til middag, så dette er jeg utrolig skuffet over. 

Her er alt jeg handlet

For å gjøre ting enda verre, var over halvparten av potetene jeg kjøpte fra Meny giftige! Altså grønne på innsiden, som kan gjøre både dyr og mennesker alvorlige syke. Er utrolig glad for at mamma stoppet meg i å tilberede disse potetene, og å gi av de til den bittelille hamsteren min. Er dette noe folk liksom vet, at grønne poteter er farlige? For det viste ikke jeg! Så nå sitter jeg igjen med en loff, ris, krydder, to (små) poteter, og noen hermetiske grønnsaker: 

Her er alt jeg fikk tak i uten emballasje, med nett og bokser hjemmefra som brukes igjen

Så, at det er grønnsakene som ødela dette måltidet hadde jeg aldri trodd. Mente det hvertfall om sommeren var grønnsaker uten emballasje å finne, men er det virkelig kun om sommeren vi skal kunne være miljøvennlige?

Her er all emballasjen, ikke akkurat emballasjefritt. Papirposen ble brent i ovnen, så den er grei nok. Også sitter jeg da igjen med to hermetikkbokser som må resirkuleres.

Endte opp med å lage Paella, ble jo greit til slutt med er veldig skuffet over hvor lite det var å få tak i. Hvis dere lurer, den butikken vi var på tidligere i uken for å handle uten emballasje, hadde ikke grønnsaker... kun om sommeren selvfølgelig. 

Har noen av dere prøvd å laget en middag uten emballasje før, kanskje andre steder enn i Trondheim, isåfall hvordan gikk det? Jeg har planer om å teste igjen i sommer, da de kanskje har mere grønnsaker uten emballasje, men skal være unødvendig å må vente så lenge.
I dag har jeg og mamma vært å testet ut noen miljøvennlige butikker her i Trondheim, Etikken og Lush. Jeg skrev for en liten stund siden om at jeg ønsker å lage en helt emballasje fri middag, og det kommer enten på Torsdag eller Fredag! Vi sjekket ut Etikken, som har blant annet krydder, ris, bønner og slikt helt uten emballasje. Du kan bruke papir poser derfra, men det vi gjorde, og som selvfølgelig gjør det helt emballasje fritt er at vi hadde med oss beholdere hjemmefra. Så da plukket vi med oss ris og gurkemeie som jeg skal bruke til middagen, også skal jeg å tak i emballasje frie grønnsaker senere i uken. Denne butikken var veldig kul, jeg liker konseptet veldig godt og var faktisk veldig nylig at vi oppdaget at det fantes en slik butikk her. Anbefaler dere å sjekke den ut om dere bor i Trondheim, og ha med egne beholdere! 

Vi dro også innom Lush og plukket med et par småting. Jeg elsker Lush, de er cruelty free, og kjempeflinke til det med emballasje. De har en Naked kolleksjon som er dusjsåper uten flasken, shampoo og balsam barer, blant annet. Den dusjsåpen jeg plukket med meg har den beste lukten jeg vet om, og det kommer fra meg som er veldig sart på lukter! Også har de jo de nydeligste badebombene. Både jeg og mamma plukket med et par til julebadene (aka. den eneste gangen i året jeg husker at vi har badekar). Skal teste ut disse produktene og passe på å dele hva jeg synes med dere, kommer hvertfall et innlegg med cruelty free hudpleie favoritter snart! 
Før jeg kommer i gang med innlegget vil jeg bare si tusen takk for gratulasjonene på bursdagen min i går, dere er gull 🖤

Jeg fikk en ide for et par dager siden, som går under det at jeg prøver å være mere miljøvennlig. Jeg har lyst å (prøve å) lage en middag helt uten emballasje! Først trodde jeg faktisk ikke dette var mulig sånn som butikkene er lagt opp, siden alt i fra buljong til ris til krydder kommer i emballasje. Men så kom jeg på at det var en butikk i byen som selger mye mat, krydder og slikt uten emballasje som jeg ikke har sjekket ut enda. Så jeg skal definitivt få til dette en gang i framtiden, men det var ikke dette jeg skulle poste om akkurat nå. Begynte å lure på hvor mye emballasje som faktisk kommer fra en vanlig middag, så dette sjekket jeg ut i dag. Jeg lagde middag i dag (eller ihvertfall blandet sammen litt grønnsaker og en Toro miks) og la fram all emballasjen. Dette er bare emballasjen og ikke mat avfall forresten! Dette måltidet var for 5 personer, og her er all emballasjen som kom fra det:

Jeg har veldig blandede følelser om mengden emballasje. På den ene siden tenker jeg at dette ikke er så mye for en middag for 5 personer (og minst 3 lunsjer for meg), men på den andre siden; dette er kun fra middag. Middag for en familie. Hvor mye blir dette til sammen gjennom et år? Eller hvor mye blir dette på en dag dersom alle familiene i Norge bruker denne mengden emballasje. Føler dette er noe som er verd å tenke på, og jeg skal definitivt lage en middag helt uten emballasje i nær framtid! 

Har dere noen gang tenkt over hvor mye emballasje vi bruker på slike ting? I så fall bruker dere mere eller mindre enn dette på et typisk middagsmåltid?
Det skal mye til for å ikke ha fått med seg hvor mye plast som er i naturen, eller at plast faktisk dreper. Det blir mer og mere oppmerksomhet rundt temaet, men det er ikke i nærheten av nok. Vi har nådd det punktet at det ikke er noen vei tilbake, vi har allerede ødelagt jordkloden, men det betyr ikke at det er for sent å gjøre noe. Vi har fortsatt tid tid til å minske ødeleggelsene og til å sakke de ned, men da må vi gjøre noe nå. Akkurat dette handler ikke bare om plast, men det er en utrolig stor del av det. Jeg har brukt fredagskvelden til å se nok en dokumentar: A Plastic Ocean (den er på Netflix.) Jeg viste allerede mye av det det dokumentaren handlet om, men jeg viste ikke hvor ille det har blitt. Jeg vil sterkt anbefale alle dere å se den, for ikke bare forsterket den det jeg visste fra før av, men jeg lærte også utrolig mye fra den. Lærte noe som ALLE har godt av å lære, og som ikke minst påvirker ALLE på jorden.

Visste dere at i de siste ti årene har vi produsert mere plast enn det siste århundre før der? Halvparten av den plastikken regnes som engangs. Viste dere at bare i år kommer hver mann, kvinne og barn til å forbruke omtrent 136kg engangsplast? 16 minutter inn i dokumentaren får vi vite at siden vi begynte å se filmen har det blitt produsert 8649099.31116 kg plastikk globalt. Det er utrolig mye plastikk som aldri kommer til å forsvinne, på bare 16 minutter. Bare en brøkdel kommer til å bli resirkulert og brukt igjen. Plast forsvinner aldri, og veldig mye av plasten ender uheldigvis opp i havet. Sjansen er stor for at deler av din plast har havnet i havet, selv om du ikke engang bor nært havet. Nesten 8 milioner tonn plastikk er dumpet i havene hvert år. Mer enn 70% av all plastikken i havet synker. Det vi ser på havoverflaten utgjør bare 30% av plastikken i havet, kan dere tenke dere til hvor utrolig mye plastikk som har havnet på havbunnen?

Det er så mye plast i havet at det fører til at marinedyr som dør på en forferdelig og smertefulle måte fordi fordøyelsessystemet deres blir blokkert av plast. De får ikke til å spise, og dør av underernæring. Hvaler f.eks spiser ved å åpne munnen og suge til seg alt som er fremfor seg. Hvaler ser ikke forskjellen på mat som krill og deler av plast, som fører til at de kan få i seg utrolig mye som er skadelig for dem. Plasten som havner blant annet i havet kommer ikke til å forsvinne. Vær og vind kommer etter veldig, veldig lang tid til å dele inn plasten i mindre partikkler, om ikke dyr spiser det først. Kjemikalier fester seg etterhvert til mikroplasten som blir til "giftpiller", som blir spist av plankton. Større marinedyr spiser planktonen med mikroplasten i seg i tillegg til ren mikroplast, som det noen plasser er mere av enn plankton. Større dyr spiser de igjen, fortsatt med plasten i seg, og til slutt spiser også mennesker de. 

Havet er verdens største kilde til protein. Mer enn 2.6 billioner mennesker er avhenging av havet som er deres hovedkilde for protein. Det blir oppdaget mer og mer plast i marinedyr, fisker og skalldyr hver dag. Utrolig mange mennesker spiser plast uten å være klar over det. Fugler får i seg plast fra havet, og mater det igjen til babiene sine. Mer og mer fugler, til og med små babier, dør hver dag av underernæring. De får i seg så mye plastikk at det til slutt ikke er igjen plass til mat. Det samme skjer med marinedyrene.

Er det ikke på tide å innse at vi må gjøre noe når det er så mye plast i verden at barn og voksne, mennesker og dyr spiser plast?

#reddverdenlitt #miljøvennlig #plast
Husker dere jeg skrev at å bruke mindre plastikk var et av nyttårsforsettene mine? Det nyttårsforsettet har jeg virkelig prøvd å holde, og jeg har brukt mye tid på å researche hvordan jeg kan gjøre akkurat det. Jeg har kommet frem til noen punkter som er veldig lette å gjøre noe med, men som utgjør en forskjell, hvertfall hvis flere gjør det!

1. GJENBRUKBARE HANDLENETT! Denne er egentlg kanske lett, hvertfall når du kommer inn i vanen med å gjøre det. Jeg har tydeligvis ikke kommet inn i vanen, glemte mitt hjemme i dag og endte opp med å bruke en pose, men hei alle gjør feil innimellom. Mamma kjøpte ensfargede handlenett (herfra), og spicet de opp med sin fancy Silouette Cameo maskin (også derfra, men det er flere måter å gjøre det på om dere ikke har en slik maskin!). Disse handlenettene er ganske små og lette, så det er bare å ha et i sekken eller veska, eller til og med jakkelommen, så har du det der når det trengs. Normenn bruker i gjennomssnitt 1 milliard plastposer hvert år, det er omtrendt 200 poser på hver av oss. Tenk dere hvor mye de gjennbrukbare handenettene våre kan utgjøre!


2. BOKSER I STEDEN FOR PLASTIKKPOSER. Pakk inn matpakker, frukt, pålegg osv i bokser i steden for poser. Det er jo plastikk begge deler, men det er veldig mye bedre enn engangsposer som blir kastet etter en gang. Kjøleskapet blir litt fult hvis du skulle hatt en boks for hver ting, så vi bruker disse fra Freshbox for pålegg, og bær og slikt. Disse er geniale, det er så lett å finne det du skal ha, og boksene kan bare settes fram til frokost, uten noe ekstra arbeid. Skriv inn rabattkoden blogg så får dere 15% rabatt i to uker!


3. KUTT UT SUGERØR! Sugerør gjør så mye skade, og de er i de fleste situasjonene ikke nødvendig. På resturanter er det bare å spørre om å få uten sugerør, og hvis dere fortsatt vil ha det hjemme er det mye bedre å enten bruke pappsugerør, bambusugerør, eller sugerør som vaskes og brukes igjen.


 

4. VÆR OBS PÅ MIKROPLAST. Kosmetikk og hudpleieprodukter inneholder ofte små plastkuler som ender opp i havet som mikroplast (også klær, men det ser jeg om jeg får tatt med i et annet innlegg). Se etter produkter som ikke inneholder polyetylen, polypropylen, polymetylmetakrylag eller nylon, for da inneholder det mikroplast.

5. BYTT UT ENGANGS SMINKEFJERNERSERVIETTER MED TØYKLUTER. Mamma syr mye rart (link til siden hennes lengere oppe), og lagde disse tøyklutene av restestoff. Disse tar veldig kort tid å lage, det er bare å sy sammen to biter i hvordan form du vil, gjerne bruk restestoff, gamle klær eller noe slikt. Jeg bruker disse sammen med enten babyolje eller flytende sminkefjerner, slik blir det mye mindre avfall enn om du kaster en serviett hver gang du fjerner sminken. Slike kan også brukes for å fjerne neglelakk. En av disse har ikke blitt vasked enda, som vises veldig godt, men de kan altså vaskes i vaskemaskinen sammen med klærne.Dette var alle tipsene for nå, men jeg kan legge ut flere innlegg når jeg forandrer på mere. Gjerne si fra om dere har tenkt å gjøre noe med disse forslagene, eller om dere har flere tips til å kutte ned plastforbruket!

#reddverdenlitt


Ariel C
Jeg heter Ariel, jeg er 19 år og bor i Trondheim. Her min finner dere alt i fra innlegg om min hverdag, reiser, foto, diy, til innlegg om miljøet, og dypere ting!


Legg meg til som venn

Arkiv


· Desember 2018 · November 2018 · Oktober 2018 · April 2018 · Mars 2018 · Februar 2018 · Januar 2018 · November 2017 · Oktober 2017 · September 2017 · August 2017 · Juli 2017 · Juni 2017 · Mai 2017 · April 2017 · Mars 2017 · Februar 2017 · Januar 2017 · Oktober 2016 · September 2016 · August 2016 · Juli 2016 · Juni 2016 · Mai 2016 · April 2016 · Mars 2016 · Februar 2016 · Januar 2016 · Desember 2015 · November 2015Kategorier


· Anbefalinger · Antrekk · DIY · Dykking & Fridykking · Dyrene · Foto · Hverdag · Inspirasjon · Kreativitet · Kronisk Syk · Mat · New In · Personlig · Redd verden litt · Reise · Skjønnhet · Skriverier · Trening · VideoerSøk i bloggen
Linker


· blogg.no · Min Instagram · Min YouTube KanalDesignDenne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.