hits

Ariel Charlotte

Ikke døm de med usynlige sykdommer

  • Skrevet 05.01.2017 klokka 16:23
  • Kategori: Personlig

Har dere noen gang dømt noen ut i fra noe du ikke vet noe om? Stirret stygt på noen som parkerte på rullestolparkering, fordi de ser friske ut? Tenkt at folk er late fordi de tar heisen en etasje? Eller blitt sur på veninna som avlyste nok engang, fordi hun er "syk"?


Det er så utrolig mange sykdommer som er usynlige, både fysiske og psykiske. Sykdommer som hver dag blir misforstått som ikke-eksisterende bare fordi de er usynlige for omverdenen. Jeg har levd med kronisk migrene i ni år, så jeg vet hvordan det er å ha en usynlig sykdom. De aller fleste rundt meg skjønner ikke hvordan det er å leve med en usynlig sykdom, hvordan det er å måtte "bevise" at jeg faktisk er syk. Det er opp til hver enkelt person å velge om de skal tro meg eller ikke, fordi jeg har ikke bevis, bare ord. Vet dere hvordan det er å ha så vondt i hodet at du knapt greier å åpne øyene, fordi det er for vondt og lyst, og være så kvalm at du ikke greier å spise noe, og knapt greie å bevege deg, fordi alle leddene i kroppen har gitt opp, og likevel må du dra ut i verden og late som du har det bra? Sansynligheten er stor for at du ikke vet det, å det er helt greit, men ikke si at du vet hvordan jeg har det når du ikke har peiling.

Jeg har fått hørt mye rart av folk, rett og slett på grunn av uvitenhet. Folk vet alt for lite om usynlige sykdommer. Jeg har fått hørt alt i fra jeg er heldig som "slipper skole" til folk som mener de skjønner hvordan jeg har det fordi de har litt hodepine innimellom. For det første er det noe virkelig galt med folk som heller vil være syk (ikke bare på skoledager men også i ferier og helger) og tilbringe hele dagen alene på et mørkt rom bare for å slippe skole. Hvis jeg kunne byttet bort dette med å ha et normalt A4 liv, med skole og jobb, ville jeg ha gjort det uten å tenke to ganger. For det andre så er det helt greit at du ikke skjønner hvordan jeg har det, det er ikke engang alle leger som skjønner det, men ikke si at du skjønner hvordan jeg har det når du ikke gjør det. Så hvis jeg ikke kommer til en bursdag jeg først sa jeg skulle på, ikke kommer på skolen, eller må utsette ting som skal gjøres eller filmkvelder med venner,  så er det en årsak bak det. Tro meg, jeg vil alle disse tingene, men det er ikke bare å late som migrenen er der, eller pushe igjennom det. Slik er det med alle usynlige sykdommene, men det er ofte vanskelig å skjønne.

Neste gang du ser noen som ser friske ut parkere på rullestolplass, en unge som ikke oppfører seg, eller folk som tar heis en etasje, tenk på det at de kan ha en usynlig sykdom å da er det ikke så gøy å bli glodd på, eller beskyldt for noe som overhode ikke stemmer. Som den gangen tidligere i år der jeg hadde en virusinfeksjon i lungene og slet skikkelig med å puste, og en fremmed bestemte seg for å klage på at jeg var lat og tok heisen en etasje. Jeg ble så irritert på den personen jeg aldri hadde sett før som trodde hun viste alt om meg, bare fordi jeg tok heisen en etasje. Ikke tro du vet alt om folk du møter ute i verden, for hvis du hadde blitt dømt fordi du har en usynlig sykdom, for noe folk ikke vet noen ting om, skal jeg love deg du hadde blitt veldig irritert selv.


Hvis dere vil lære mere om migrene, som er en av mange usynlige sykdommer, anbefaler jeg dere å lese her.

Iselin Renée

05.01.2017 kl. 16:43
Bra skrevet!

Ariel C

06.01.2017 kl. 16:03
Iselin Renée: Takk :)

KostholdsBloggeren

05.01.2017 kl. 18:01
Bra skrevet og helt enig!

Ariel C

06.01.2017 kl. 16:03
KostholdsBloggeren: Takk :)

Birgitte Østby

05.01.2017 kl. 19:09
godt skrevet, mye av grunnen er ren uvitenhet, antagelser og baser mye på synsning dessverre. Har følt på det selv, men på en litt annerledes måte. At jeg liksom er svak fordi jeg har en lærevanske og blant annet at jeg husker samtlige lærer i skolen ikke satt noen forventninger etter det.

Har man ikke kjennskap eller kunnskap, er det lett at det blir sånn.

Ariel C

06.01.2017 kl. 16:04
Birgitte Østby: Ja, det er desverre slik. Derfor det er så viktig å spre kunnskap!

Victoria Larsen

06.01.2017 kl. 00:35
Så utrolig bra skrevet! HELT enig! :)

Ariel C

06.01.2017 kl. 16:04
Victoria Larsen: Tusen takk :)

Seline Ekelund

06.01.2017 kl. 12:06
Så utrolig bra!!

Ariel C

06.01.2017 kl. 16:05
Seline Ekelund: Takk!

Anna

18.01.2017 kl. 21:41
Burde vært flere som deg, som tenker på den måtten! Bra innlegg

Ariel C

20.01.2017 kl. 17:29
Anna: Tusen takk, snille deg <3
Ariel C

Jeg heter Ariel, jeg er 18 år og bor i Trondheim. Her min finner dere for det meste hverdagsinnlegg, antrekk, reiser, foto, og dykking. Og innimellom personlige rants om alt og ingenting :)


Search

Bloggdesign

Steg 4: Legg inn koder for kategori og arkiv